5 motive pentru a consulta un medic geriatru

Geriatria este specialitatea medicala care are drept obiective asistenta medicala din ingrijirea acuta, cronica, preventiva, de recuperare si terminala a varstnicilor, precum si studiul procesului de imbatranire din punct de vedere somatic, mental, functional si social la nivel individual, si al problematicii legate de acest proces la nivelul societatii. Cunostintele medicilor specialisti in geriatrie va pot mentine fericiti pe parcursul anilor.

Seniorii au multe nevoi medicale speciale, de la chestiuni legate de procesul natural de imbatranire, pana la suport social. Medicii geriatri cunosc aceste probleme si inteleg mai bine cum le poate fi afectat stilul de viata si cum trebuie tratati pacientii in varsta.

Cum va poate ajuta un medic geriatru

Medicii cu aceasta specialitate sunt calificati sa inteleaga cum o anumita boala este diferita la un om in varsta, comparativ cu aceeasi boala, in cazul unei persoane mai tinere. Ei cunosc importanta unui stil de viata independent si a suportului social. Abordarea lor pune accentul pe imbatranirea sanatoasa și ingrijire preventiva.

Iata cum abordeaza geritricianul cateva dintre cele mai comune probleme de sanatate:

1.Neputinta, slabiciunea fizica – este cea care afecteaza independenta persoanelor in varsta, ce au adesea nevoie de mai multa asistenta. Geritricianul poate anticipa astfel de probleme si sugera un plan de actiune.

2.Multiple probleme medicale – Odata cu imbatranirea corpul are de suferit – artrita, boli cardiovasculare, diabet, probleme neurologice. Un geritrician cunoaste modalitatea in care aceste boli afecteaza persoanele in varsta.

3.Medicamentatie – Multe boli, insemna si medicamentatie variata. Un corp imbatranit percepe medicamentatia altfel, decat unul tanar. Geritricientii sunt calificati sa recunoasca efectele secundare si influenta diferitelor medicamente pe care o pot avea in cazul persoanelor in varsta.

4.Declinul mental – pierderea unor abilitati cognitive este o parte inevitabila a procesului de imbatranire, dar anumite simptome pot indica boli mai grave precum depresia sau boala Alzheimer. Geritricienii cunosc diferenta intre semne normale ale imbatranirii si cele ce indica boli mai grave. De asemenea, pot indica tratamente potrivite, in functie de situatie.

5.Consiliere pentru ingrijitori – fie ca e vorba de familie sau de alte persoane, cateodata poate fi dificil, stresant si epuizant sa ai grija de o persoana in varsta. Seniorii pot avea nevoie de ajutor la activitatile zilnice – cum ar fi sa faca un dus, sa se imbrace, mancat sau deplasarea pana la baie.Un medic geretrician poate ajuta prin gasirea suportului necesar din partea unor persoane specializate, indiferent de nevoi.

Redactia Inlibertate.ro
January 17, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine